Nastává čas sklízet semínka na zahrádce z vlastních záhonů. Semena květin, ale i semena zeleniny je možné sbírat jak postupně, tak i jednorázově. Vždy záleží na druhu té které rostliny, i na našich možnostech. Je však třeba rozpoznat, jestli je osivo skutečně zralé a rovněž, zda je kvalitní
Dosušování semen
Aby byla semínka rostlin skutečně kvalitní, sklízíme je z rostlin pouze zdravých a dobře vyzrálých.
o Semena by měla být plně vyvinutá, suchá, anebo schnoucí.
o Dále by měla semena být již plně vybarvená, či se již vybarvující.
o Pro dobré sklízení semen z rostlin je ideální teplé a suché počasí, které prospívá i vyzrávání semínek v rostlinách.
Postupný sběr semen
To znamená, že sklízíme vždy pouze části semenných rostlin, které jsou již vyzrálé. Tedy že je sklízíme postupně tak, jak dozrávají, což je několikrát.
o Například u hrachu, fazolí, bobu a dalších luskovin se utrhávají na těchto rostlinách pouze jednotlivé suché lusky.
o Rovněž u mrkve, petržele, nebo pastináku ostřiháváme zahradními nůžkami pouze zralé okolíky.
o Pokud sklízíme salát, utrháváme prsty jeho části, které mají bílé chmýří
o Naopak u zelí, kedlubnu, tuřínu a dalších brukvovité zelenině zase odtrháváme ty větvičky, jež mají zrající šešule.
o Sklízíme-li měsíček lékařský, zaměříme se na květy, ve kterých jsou již suchá semena.
Všechny semenné části rostlin se potom sbírají například do misky, nebo do malého kbelíku. Následně je po sběru vysypeme do bedýnek, které jsme předtím vyložili papírem, a necháme je doschnout. Semena dosušujeme obvykle na půdě, anebo na jiném suchém místě, kde proudí vzduch. Výhodou této postupné sklizně je to, že pokaždé odebíráme z rostlin pouze ty části, které jsou optimálně zralé. Kromě toho máme mnohem méně sklizené hmoty a tím potřebujeme také menší prostor k dosušení semínek.