Lískový ořech není nutné nikomu představovat, každý z vás má jasnou představu o tom, jak vypadá. Přesto jsou tyto dary přírody v našem jídelníčku přítomny spíše jako pochutina a součást různých cukrovinek, především dortů a čokolád.
Lískáče s čokoládou
Lidé již dávno přišli na to, že právě lískáče (nikoli vlašáky) výborně chutnají s čokoládovou hmotou, ať je hořká, anebo mléčná. To však není nejzdravější volba, jak je využít, většina průmyslově vyráběných oříškových tyčinek a tabulkových čokolád obsahuje značné množství cukru (pochopitelně bílého rafinovaného cukru řepného), a celá řada výrobků je doplněna ztuženým rostlinným tukem, který se rovněž na vašem zdraví podepisuje nevybíravým způsobem.
Lepší volbou je připravit si vlastní směs, kterou doplníte např. rozinkami a sušeným ovocem, a přidáte strouhanou kvalitní čokoládu, pokud možno RAW. Všechny oříšky jsou přirozeně sladké a sladkou chuť zvýrazní ovoce, nejvíce zmiňované rozinky. Oříšky strouhané či jemně mleté s kvalitní čokoládou můžete přidávat do zmrzlinových pohárů, k ovocným dřením, a do teplých jídel, jako jsou přesnídávky, dezerty a obilné kaše.
Co je na nich tak zdravého
Všechny ořechy a některá rostlinná semena s vysokým obsahem tuku řadíme do kategorie superpotravin vzhledem k tomu, že vykazují vysoký obsah výživných ingrediencí. Najdeme v nich nenasycené mastné kyseliny, většinu esenciálních aminokyselin, sacharidy, vitamíny skupiny B, vitamín E, velké množství draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Výhodou lískových i vlašských ořechů je také fakt, že nebyly tolik zasaženy zemědělskou velkovýrobou ve dvacátém století, a že obsahují minerální a stopové prvky, které se v některých zemědělských plodinách vyskytují v omezeném množství.
Lískové ořechy jsou sice jedním z alergenů, ale procento těchto případů je nižší, než u ořechů vlašských, a hlavně podzemnice olejné – arašídů.